top of page
Zoeken
Walter van Hees

Schakel je UIT of juist IN?

Bijgewerkt op: 2 sep 2020


De reactie van professionals op agressiviteit in het werk met mensen met een achterstand of verstandelijke beperking is vrijwel altijd UIT. De stress loopt op en de ‘logische’ reactie, anders gezegd: het vaste patroon, krijgt direct grip op de situatie.


Enkele voorbeelden:

  • De ontbijttafel waar het ‘gedoe’ begon wordt direct verlaten en maakt plaats voor de slaapkamer waar de begeleider direct transformeert tot sociaal therapeutisch gespreksleider die dé-escalatie hoog op de agenda heeft staan.

  • Agressief op het schoolplein? Morgen en overmorgen geschorst.

  • Een ernstig verstandelijk gehandicapte vrouw die haar handen gebruikt zichzelf te slaan wordt onder leiding van deskundigen met haar armen vastgemaakt aan haar rolstoel waar zij ‘ook’ al in vastzat.

  • Een grote mond tegen de gymlerares? Naar de kleedkamer!

  • Een team leert met meerdere mensen tegelijk iemand te fixeren op de grond zodat de cliënt die dit nodig heeft de gelegenheid krijgt zich te gaan ontspannen.

  • Een jonge man zit preventief opgesloten omdat hij een gevaar voor zichzelf en anderen kan zijn. Een dagprogramma is er nauwelijks. Elke overvraging zou agressie kunnen opleveren. Twee medewerkers zijn aanwezig en ‘beschikbaar’. 

Je zit vast in een patroon

Ons dagelijks werk zit helaas nog vol met dit soort voorbeelden en inmiddels vanzelfsprekend geworden reacties. Het bijzondere is dat in alle bovenstaande voorbeelden niet alleen de agressieve personen werden uitgeschakeld maar tevens de professionals.

Het werk als professional vraagt dagelijks te zoeken en onderzoeken hoe op een dusdanige wijze aan te sluiten de ander het normale leven zo goed als mogelijk te laten ervaren. Echter gebeurt dit in de praktijk niet! Het zoeken en onderzoeken heeft plaats gemaakt voor een oplossing, een sanctie, een maatregel, een consequentie vaak met als inzet een poging te doen iemands lerend vermogen aan te spreken en anders gezegd iemand verantwoordelijk te houden voor zijn of haar gedrag.

Organisaties zitten vaak vol met dit soort patronen. Gaat er iets mis? Dan doen we een stapje terug. Kennelijk ben je er dan nog niet aan toe. 

Stel dat je denkt: ‘tja ..... eigenlijk is dit in mijn organisatie, afdeling, sector, groep etc. ook het geval en komen we niet ‘los’ van deze patronen.

Laat ons je helpen!

Wij laten je ervaren hoeveel fun, energie en creativiteit er ontstaat als je juist de keuze maakt om IN TE SCHAKELEN.

‘Ja maar hoe zit het dan met onze veiligheid’ wordt er vaak geroepen.

Anders leren omgaan met agressief gedrag door weerbaarheid training, casuïstiek en intervisie zal je bewust maken dat de veiligheid in jezelf zit en de wijze waarop je kan blijven begeleiden en je je niet meer hoeft te laten foppen door de eerder zo ‘vertrouwde’ strategie.


Neem contact met ons op zodat we samen kunnen bedenken hoe je los kan komen van deze patronen en vaak ongewenste neven effecten als: 1 op 1 begeleiding of zelfs 2 op 1 begeleiding, gebruik van risico volle fixatie technieken met meerdere mensen, alarm systemen, inzet van allerlei Middelen en Maatregelen, extreem hoge zorgkosten etc.

GA HET DOEN is hetgeen wij zeggen en waarmaken.

Ga voor meer informatie naar: vanvendeloo.eu


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Schuren

1 April

Weerstand

Opmerkingen


bottom of page